Coronavirus – Huisartsenpraktijk Khawar – Enschede
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Khawar
Beltstraat 43B 7512 AC
Enschede

Coronavirus

Oproepen via de GGD

De GGD gaat iedereen tussen de 18 en 60 jaar, met medische indicatie, versneld oproepen voor een Covid vaccinatie.
Het gaat hier om de groep mensen die ieder jaar van ons een oproep krijgt om een griepprik te komen halen. Ook als u de griepprik heeft geweigerd ontvangt u een oproep van de GGD.
Deze oproepen gaan via de GGD u hoeft uw huisarts hier niet voor te bellen.

Bescherming na vaccinatie

AstraZeneca:

Het vaccin is 60-80% effectief in het voorkomen van ziekte door coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 60-80% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Het vaccin beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte. Onder gevaccineerde mensen zijn er 90% minder ziekenhuisopnames dan onder niet gevaccineerde mensen.

Na de eerste vaccinatie kan je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.

Wanneer ben je na vaccinatie beschermd tegen COVID-19

Alle vaccins:

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna, AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus.

Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer je de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad. Dan ben je ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus.

Besmettelijkheid na vaccinatie 

Vaccinatie beschermt tegen ziekte door het coronavirus. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd nog anderen kan besmetten. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde mensen gelden voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Coronamaatregelen na vaccinatie

Eén tot twee weken na de tweede vaccinatie is 60-90% van de mensen beschermd tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Als je dan corona krijgt ben je meestal minder ernstig ziek. Daarom moet je je na de vaccinatie nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins en de beschermingsduur, wordt dit beleid mogelijk aangepast.
(Bron: RIVM)


Bent u al gevaccineerd?  

Heeft u een Covid vaccinatie gehad via de GGD of via uw werkgever, als u werkzaam bent in de gezondheidszorg.
Wilt u dit aan ons doorgeven? Dit kan via het patientenportaal / patientenomgeving, of telefonisch.
Wilt u dan ook aangeven welk vaccin u heeft ontvangen Pfizer | Moderna | AstraZeneca.

16 februari 2021 / aanvulling 30 maart 2021/ update 20 april 2021

Voor wie is het AstraZeneca-vaccin is beschikbaar?

 • Voor iedereen vanaf 60 jaar (geboren in of voor 1960).

Wie heeft een oproep gehad van de huisarts?

 • Mensen met morbide obesitas (een BMI van 40 of hoger) en geboren in of voor 1960
  Twijfelt u over uw BMI bereken dit dan op de site van het voedingscentrum. Of neem contact op met de assistente. Uw BMi is niet altijd bij ons bekend, dus wilt u dit doorgeven!
 • Thuiswonende mensen met syndroom van Down
 • Patiënten geboren in of voor 1960

Wanneer krijgt u een oproep?

 • Begin april zijn de brieven verzonden. (1e vaccinatie datum was 13 april 2021)

Veel gestelde vragen:

 • Waarom heb ik twee tijden op mijn uitnodiging staan?
  Van het AstraZeneca vaccin ontvangt u twee keer een prik. Met een tussen poos van ca. 12 weken. Dan beschermt het vaccin optimaal. Het is daarom belangrijk dat u stipt op de afgesproken tijd komt.
 • Ik ben die dag/tijd verhinderd! Kan ik bellen voor een andere afspraak? 
  Nee dat is helaas niet mogelijk. Het vaccin is zeer beperkt houdbaar, aangeprikte flacons moeten snel ingespoten worden. Daarom moeten  we ons aan een strakke tijdsplanning houden.
 • Hoeveel tijd moet ik inplannen?
  Wij rekenen op ongeveer 20 minuten per patient. 5 minuten voor de administratie en het prikken en 15 minuten wachttijd na afloop van het prikken ivm mogelijke reacties op het vaccin.
 • Als ik het vaccin niet wil moet ik dan afbellen?
  Ja heel graag, ivm met schaarste van het vaccin kunnen we dan iemand anders oproepen. Dus graag enkele dagen voor uw afspraak afbellen.
 • Als ik het vaccin nu niet wil maar later wel, wat dan?
  Het is nu niet bekend of we nogmaals het vaccin krijgen.U zult dan moeten wachten op een oproep van de GGD. Mogelijk is dit pas ergens in of na de zomer.

Iedereen ouder dan 65 ontvangt het Pfizer of het Moderna vaccin. Deze vaccins moeten diepgevroren bewaard worden, daarom heeft de GGD speciale priklocaties ingericht. Daarom moeten oudere mensen naar een van deze priklocaties.

U leest hier meer over het AstraZeneca vaccin!

19 januari 2021

Nederland is ook begonnen met vaccineren. Wanneer u aan de beurt bent hangt helemaal af van uw persoonlijke omstandigheden, leeftijd, gezondheid, beroep. Er zijn op dit moment twee vaccins beschikbaar. u leest hier meer over het Moderna vaccin.

Waarom vaccineren?

Van het coronavirus kunnen mensen ziek worden. Sommige mensen worden ernstig ziek. Dat geldt vooral voor mensen ouder dan 60 jaar en mensen die al een ziekte hebben. Mensen kunnen er ook aan overlijden. De vaccinatie beschermt tegen het coronavirus.

Hoe werkt de vaccinatie?

De vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. Het lichaam is zo beter beschermd tegen het coronavirus. Als iemand na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat hij of zij minder ernstig ziek wordt. Ook als iemand corona heeft gehad, is vaccineren zinvol.

Is het coronavaccin veilig?

De vaccinatie tegen corona is uitgebreid getest, zoals dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. Alle stappen van de procedure zijn gevolgd. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren nog zorgvuldig en kritisch gecontroleerd. Uw naaste kan wel bijwerkingen krijgen, zoals hoofpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.

Wanneer en waar krijgt u de vaccinatie?

Dat is nog niet bekend. U ontvangt vanzelf een oproep thuis.

8 oktober 2020

Vanwege het toenemende aantal besmettingen in Twente is het van belang om de zorg anders in te richten. We zullen reguliere zorg blijven leveren maar zullen dit zoveel mogelijk op aangepaste wijze doen.
Bent u door de GGD getest op Corona en blijkt u besmet te zijn? Meld dit dan ook aan onze huisartsenpraktijk. Ook als u corona heeft, kunt u nog steeds met vragen bij de huisarts terecht. Als wij weten dat u corona heeft, kunnen we goede voorzorgsmaatregelen treffen zodat de huisarts en de medewerkers u veilig zorg kunnen bieden.

september 2020:

Helaas is het Coronavirus nog altijd niet onder controle. Daarom blijft het van belang dat u altijd eerst telefonisch contact opneemt met ons alvorens u naar de praktijk komt. Heeft u verkoudheidsklachten als niezen, hoesten of koorts dan wordt u dringend verzocht een Coronatest te laten uitvoeren bij de GGD.
Voor alle andere klachten belt u met de assistente, zij kan dan een inschatting maken hoe we uw hulpvraag het beste kunnen beantwoorden. In sommige gevallen volstaat een telefonisch- advies of -consult. In andere gevallen bieden we u een beeldbelconsult aan of vragen we u naar de praktijk te komen. Wilt u zoveel mogelijk alleen naar de praktijk komen, uw eventuele begeleider kan dan buiten of in de auto wachten. Graag hiervoor uw begrip want alleen samen krijgen we Corona onder controle.

Afspraak met de Praktijkondersteuner

Heeft u een afspraak bij onze praktijkondersteuner Liesbeth Steinkamp dan zullen deze consulten waar mogelijk telefonisch plaatsvinden, we nemen dan tijdig contact met u op. (hoort u niets dan komt u gewoon naar de praktijk) Een veel gehoorde vraag is “kan mijn bloeddruk wel gemeten worden?” U zou zelf een bloeddrukmeter kunnen aanschaffen. Op  de site van de hartstichting vindt u informatie over een goede en betrouwbare bloeddrukmeter.

In het kader van preventie van hart- en vaatziekten stimuleert de Hartstichting ♥ mensen om zelf jaarlijks hun bloeddruk te meten. Menzis biedt daarom een bloeddrukmeter aan tegen een gereduceerd tarief van € 37,95. Een mooie aanbieding om zelfmanagement te stimuleren, zeker nu de fysieke consulten chronische zorg minder frequent plaatsvinden. Kijk voor de actievoorwaarden op Samengezond.nl. De actie is ook bedoeld voor mensen die niet bij Menzis verzekerd zijn.

Natuurlijk is goede uitleg over het thuis meten van belang. Naast thuisarts.nl is ook op hartstichting.nl heel veel informatie te vinden over hoge bloeddruk, zelf meten en leefstijladviezen.


Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest!

Een afspraak voor een coronatest kan je op 2 manieren maken:

 • Online: ga naar coronatest.nl Houd je DigiD Digitale Identiteit  bij de hand.
 • Telefonisch: bel 0800-1202. Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Op deze pagina vindt u de laatste informatie en adviezen over het coronavirus. De informatie is afkomstig van het RIVM en Thuisarts.nl.

Zelftest: Corona-vragentest

Heb ik corona, wat moet ik doen? De corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.

Start de test

Thuisarts.nl

Veel informatie kunt u vinden op de website Thuisarts.nl. U leest daar bijvoorbeeld wanneer u de huisarts moet bellen en wat u kunt doen om besmetting te voorkomen.
Ga naar thuisarts.nl

Landelijk informatienummer

Van 08:00 tot 20:00 uur kunt u met al uw vragen over corona terecht bij het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-1351

0800-1351 Bel informatienummer

Overige nuttige links

Uitleg over het coronavirus. In makkelijke taal.