Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Khawar
Buurserstraat 250F 7544 RG
Enschede

Afstand tot de praktijk

Om goede en veilige zorg te bieden zijn we wettelijk verplicht om binnen 15 minuten bij onze patiënten te zijn, in geval van spoed. Patiënten die verder weg wonen van de praktijk worden daarom dringend verzocht om een huisarts te zoeken die dichter in de buurt gevestigd is. Mocht dit op u van toepassing zijn dan nemen we in de komende tijd contact met u op om dit te bespreken.

Wonen in Duitsland | werken in Nederland

Veel mensen met een Nederlandse nationaliteit, wonen in Duitsland en werken in Nederland. Er wordt ook in Nederland premie betaald voor ziektekosten. Meestal is men ook ingeschreven bij een zorgverzekeraar in Nederland. Dit stuk gaat over wat u kunt verwachten van de Nederlandse huisartsenhulp.

Inschrijving bij uw huisarts in Nederland:
In het zorg- en financieringssysteem voor huisartsen, wordt de huisarts op drie manieren betaald:

  1. Een vast jaartarief voor iedere op naam ingeschreven patiënt
  2. Een tarief voor verrichtingen als consulten, recepten, kleine ingrepen, plaatsen van spiraaltjes enz.
  3. Een totaal tarief voor het behandelen en controleren van patiënten met Diabetes (suikerziekte) , CVRM (hart- en vaatziekten), COPD (chronische longproblemen)
    Over deze tarieven moet uw huisarts ieder jaar onderhandelen met de zorgverzekeraars.

Voor patiënten, die over de grens in Duitsland wonen en in Nederland werken en zorgpremie betalen, krijgt uw huisarts geen inschrijftarief. Volgens de zorgverzekeraar bent u dus niet op naam ingeschreven in de huisartsenpraktijk. Dit en nog wat andere zaken geeft problemen voor u en uw huisarts.

Problemen, uw en onze zorg:

Omdat u in Nederland werkt en in Duitsland woont, heeft u in principe recht op op medische zorg in zowel Nederland als Duitsland. Er zijn wel een aantal spelregels. In de praktijk is het voor ons als Nederlandse huisarts niet mogelijk om zorg te verlenen als u in Duitsland verblijft. Dit heeft verschillende redenen:

  • De financiering
  • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt werken over de grens onvoldoende
  • De reistijd is te lang om visites te kunnen rijden
  • Een Nederlandse arts mag niet zonder meer in Duitsland zorg verlenen
  • ANW (avond-nacht-weekend) dienst in Nederland is niet toegankelijk voor u. Dit is op advies van de inspectie voor volksgezondheid en conform afspraak met de Spoedposten. Uiteraard kunt u in Duitsland wel ANW zorg krijgen.

Als gevolg van deze situatie en op advies van de landelijke huisartsen vereniging (LHV) en de huisartsenkring Oost-Nederland, kunnen we u (en uw gezinsleden), tot onze spijt niet langer als patiënt inschrijven, vanaf het moment dat u in Duitsland bent gaan wonen.

Wat kunt u doen?

  • U dient zich in te schrijven bij een Duitse huisarts van uw keuze in uw woonplaats.
  • Daarnaast schrijft u zich in bij een Krankenkasse, daar levert u een E-106 formulier in.
    Dit E-106 formulier wordt afgegeven door uw Nederlandse zorgverzekeraar. U heeft dan ten alle tijden recht op medische zorg in Duitsland. En die is bijzonder goed van kwaliteit! De kosten voor de Duitse medische hulp worden betaald door uw Nederlandse zorgverzekeraar.
  • Als u zich in ons Nederlandse werkgebied bevindt en er is sprake van een levensbedreigende | spoedeisende hulp, dan wordt u uiteraard door ons of door onze collega’s op de spoedpost (SHT) van medische zorg voorzien. Ook deze kosten worden volledig vergoed.

Onze zorg aan u:

Als u dit wenst kunt u tijdens openingsuren gebruik maken van onze medische zorgverlening. Uw dossier kan desgewenst in ons Huisartsen informatie systeem blijven staan.
Voor deze diensten aan u wordt het zogenaamd ‘passanten’ tarief berekend.

We vertrouwen erop u zo voldoende ingelicht te hebben.